Τύπος

Ευχαριστούμε για τις προτάσεις σας!

Ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες που κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τo Thessaloniki Queer Arts Festival (TQAF) 2020: Τι είναι Φόβος;

Τις τελευταίες εβδομάδες λάβαμε έναν μεγάλο αριθμό προτάσεων, από μέλη της κοινότητας στην Αίγυπτο, Αυστραλία, Βραζιλία, Γεωργία, Γουατεμάλα, Ιράν, Καναδά, Κίνα, Κούβα, Μεξικό, Νιγηρία, Ουκρανία, Παραγουάη, Πολωνία, Ρουάντα, μεταξύ άλλων. Σε τόσο δύσκολους καιρούς, η ομάδα μας θέλει να σας ευχαριστήσει που μας βοηθάτε να φέρουμε την queer κοινότητα σε επαφή και να απαντήσουμε το ερώτημα τι είναι φόβος.


Κανένα από εμάς δε φανταζόταν πως η θεματική του Thessaloniki Queer Arts Festival για το 2020 “τι είναι φόβος;” θα είχε συγχρονιστεί τόσο με την παγκόσμια κρίση που βιώνουμε τώρα. Προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε με τα queer υποκείμενα ανά τον κόσμο, αποφασίσαμε πέρυσι, η έκδοση του 2020 να φιλοξενηθεί στο διαδίκτυο. Τώρα πια μοιάζει προφητεία.

Η καταναγκαστική καραντίνα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βιώσουμε την απομόνωση και την κοινωνική αποστασιοποίηση. Την ίδια στιγμή, μπορεί να μοιάζει εξωφρενικό, αλλά είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιοριστεί ο δημόσιος χώρος, όχι μέσω της απαγόρευσης της ελεύθερης κυκλοφορίας, αλλά ενθαρρύνονταςτην ύπαρξη τη διαφορετικότητας στη δημόσια σφαίρα.

Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ψηφιακές πλατφόρμες, μετατρέπονται σε απαραίτητοι χώροι, ενώ ο φόβος διαχέεται όλο και περισσότερο. Ωστόσο, ο κυβερνοχώρος συνεχίζει να προσφέρει νέες ευκαιρίες επικοινωνίας και προώθησης της τέχνης.

Σε κοινωνικό επίπεδο, η queer κοινότητα πάλευε ανέκαθεν εναντίον “ιών”: η πατριαρχία, η ομοφοβία, η καταπίεση. Εμείς, τα queer υποκείμενα, γνωρίζουμε καλά από θάνατο: δε μπορούμε να εκφραστούμε δημόσια, μολύνουμε τους κανόνες της κοινωνίας, και προσβάλλουμε όσα άτομα προσπαθούν να ελέγξουν τα σώματά μας. Η queer απομόνωση δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο και το πένθος είναι βαθιά ριζωμένο στο DNA μας. Αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα. Η δημιουργικότητά μας είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τα παιδικά μας χρόνια τα αντισώματά μας.

Ο Rainer Werner Fassbinder, το 1974 ισχυριζόταν πως “Ο φόβος τρώει τα σωθικά”. Στο έργο του προέβλεπε πως εάν πάψουμε να φοβόμαστε την σκληρότητα των άλλων, μπορούν να συμβούν θαύματα. Ήρθε η ώρα να φάμε εμείς τον φόβο, αποκτώντας δύναμη που θα μας οδηγήσει στη νίκη.

Με αγάπη,

Ομάδα TQAF

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Για να ενημερωθείτε για τις προ-φεστιβαλικές δράσεις και το πρόγραμμα του φεστιβάλ, ακολουθήστε μας στο Instagram | Facebook | Twitter