To Thessaloniki Queer Arts Festival (TQAF) είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει να μεταμορφώσει τις βαθιά ριζωμένες παρανοήσεις σε σχέση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα μέσω καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων.

Μέσω μιας σειράς διαδικτυακών παρεμβάσεων, το TQAF 2020 ελπίζει να προσφέρει την ευκαιρία σε υπο-εκπροσωπούμενους/ες καλλιτέχνες/ιδες, συγγραφείς και ακτιβιστές/ριες-μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να μοιραστούν το έργο τους από τις 20 – 28 Ιουνίου 2020. Στην τρίτη του ετήσια έκδοση, το TQAF θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, επιλεγμένα έργα, performances και εργαστήρια διαδικτυακά.

Προσκαλούμε διαθεματικές προτάσεις από το χώρο των καλών τεχνών, της ποίησης, της συγγραφής, του performance, της μουσικής, του βίντεο και του κινηματογράφου, καθώς και προτάσεις για κοινωνικές παρεμβάσεις και συζητήσεις ή ομιλίες που εξετάζουν το ερώτημα τι είναι φόβος;

Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν μέσω μιας επιμελημένης σειράς από δημοσιεύσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες και άλλα διαδικτυακά μέσα, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε έργου.

Τα τελευταία χρόνια, οι περιβαλλοντικές καταστροφές γίνονται όλο και περισσότερο επείγουσες εξαιτίας της αργής και δυσκίνητης οικονομικής και πολιτικής αντίδρασης. Η εύρεση της ισορροπίας ανάμεσα στους περιορισμένους πόρους που έχουμε και στη συνεχή πίεση για εξέλιξη είναι μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως διεθνής κοινότητα και ως queer μονάδες. Το τι είναι φόβος; προσκαλεί καλλιτεχνικούς/ες δημιουργούς να εξετάσουν τι περιλαμβάνει η έννοια του φόβου για εκείνους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η ίδια η έννοια του queerness φαίνεται να αποτελεί τόσο συνέπεια όσο και άσκηση σε εναλλακτικές προσεγγίσεις της καθημερινότητας, των χρονικών ορίων που πλαισιώνουν τις κινήσεις μας, και της διαχείρισης των επαγγελματικών και οικονομικών ζητημάτων. Απορρίπτοντας την ετεροκανονικότητα, οι queer κοινότητες και μονάδες συχνά επιδιώκουν ή σχηματίζουν δομές που συνεχίζουν να αντιστέκονται σε πεπαλαιωμένους και συντηρητικούς μηχανισμούς. Το να είσαι queer περιέχει το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης από τις δεδομένες σχέσεις και υπάρχουσες δομές σε σχέση με το χρόνο, τον τόπο και την κοινωνία. Ευελπιστούμε ότι η διαδικτυακή παρουσία του φετινού TQAF όχι μόνο θα μας βοηθήσει να μοιραστούμε το έργο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών με ένα μεγαλύτερο κοινό, αλλά θα μας επιτρέψει να φέρουμε σε επαφή μια διεθνή ομάδα ατόμων δίχως τοπικούς περιορισμούς, και να συνεργαστούμε με ΛΟΑΤΚΙ οργανισμούς από γειτονικές χώρες, δημιουργώντας νέες συνδέσεις. Προσκαλούμε επομένως καλλιτέχνες/ιδες, performers, συγγραφείς και ακτιβιστές/ιες να σχεδιάσουν προτάσεις που μπορούν να παρουσιαστούν διαδικτυακά.

To Thessaloniki Queer Arts Festival (TQAF) είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει να μεταμορφώσει τις βαθιά ριζωμένες παρανοήσεις προς την LGBTQIA κοινότητα μέσω καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων.

To Thessaloniki Queer Arts Festival (TQAF) είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει να μεταμορφώσει τις βαθιά ριζωμένες παρανοήσεις προς την queer και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα μέσω καλλιτεχνικών και πολισμικών πρακτικών. Το φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2018, και διοργανώνεται απο τους/τις Θωμά Διάφα, Dominic Sylvia Lauren, Βάσια Μαγουλά, Εύη Μίνου, Αριστέα Ρέλλου, και Magda Vaz, που παρέχουν σε queer καλλιτέχνες πλατφόρμες εξερεύνησης κοινωνικό-πολιτισμικών φαινομένων που σχετίζονται με την εμπειρική queer ταυτότητα. Το TQAF βασίζεται σε ένα συνεργατικό μοντέλο λειτουργίας ως προς την επιμέλεια του φεστιβάλ.

Η κατεύθυνση του φεστιβάλ ορίζεται από την πεποίθηση ότι η τέχνη έχει την ισχύ να ανοίξει νέες λεωφόρους επικοινωνίας και να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και ατόμων. Το TQAF στοχεύει να ενθαρρύνει το διάλογο και να αναπτύξει εναλλακτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων.

Μέσω μιας σειράς διαδικτυακών παρεμβάσεων, το TQAF 2020 ελπίζει να προσφέρει την ευκαιρία σε υπο-εκπροσωπούμενους καλλιτέχνες, συγγραφείς και ακτιβιστές-μέλη της LBGTQIA κοινότητας να μοιραστούν το έργο τους από τις 20 – 28 Ιουνίου 2020. Στην τρίτη του ετήσια έκδοση, το TQAF θα παρουσιάσει επιλεγμένα έργα, performances και εργαστήρια διαδικτυακά.

Η στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης την καθιστά το σημείο συνάντησης των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής, περιοχές όπου οι queer και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες ζουν συχνά στο περιθώριο. Όσο αναπτύσσουμε μεθόδους για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ενσωμάτωση του queerness στην Ελλάδα, το TQAF λειτουργεί ως πολιτικό μέσο έμπνευσης και σύνδεσης με τις γειτονικές περιοχές. Με το φεστιβάλ να δρα σαν πρόσφορο έδαφος για την ανάλυση των queer εμπειριών και της καλλιτεχνικής ανταλλαγής, ευελπιστούμε ο αντίκτυπος της διοργάνωσης να επεκταθεί πέρα από τα Ελληνικά σύνορα.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Info

tqafinfo@gmail.com

Επικοινωνία

tqafcommunications@gmail.com

ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ

ΤΟ TQAF 2020 EINAI ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΝΑΚΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Θωμάς Διάφας, Βάσια Μαγουλά, Αριστέα Ρέλλου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Εύη Μίνου & Magda Vaz

DIGITAL | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Dominic Sylvia Lauren

ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σε συνεργασία με τον Νίκο Γκίνη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ

Mila Fan

Ευχαριστούμε: Δήμητρα Μητσάκη, Balkan Can Kino, Αθανασία Μακρή, και Τζοάννα Πουπάκη