Μπορεί η τέχνη να ανοίξει νέες διαύλους επικοινωνίας µεταξύ διαφορετικών κοινωνικών οµάδων και ατόµων;
Με κεντρικό άξονα το ερώτηµα «Τι είναι έρωτας;» το Thessaloniki Queer Arts Festival (TQAF) –µια πρωτοβουλία σχεδιασµένη να επιφέρει µέσω καλλιτεχνικών και πολιτισµικών δραστηριοτήτων µακροπρόθεσµη αλλαγή στις παρερµηνείες και τις προκαταλήψεις για την queer και LGBT κοινότητα– ξεκινά σε λίγες µέρες στη Θεσσαλονίκη έναν ανοιχτό διάλογο έχοντας θεµατική του τον έρωτα και σταθερή κατεύθυνση την πεποίθηση ότι η τέχνη ναι, έχει την ισχύ να γεφυρώσει αποστάσεις αναπτύσσοντας εναλλακτικές µεθόδους αντιµετώπισης των κοινωνικών διακρίσεων.
Το φεστιβάλ, το οποίο ιδρύθηκε το 2017 από τον καλλιτέχνη Θωµά ∆ιάφα και µια οµάδα εθελοντών παρέχοντας σε queer καλλιτέχνες πλατφόρµες εξερεύνησης κοινωνικο-πολιτισµικών φαινοµένων που σχετίζονται µε την εµπειρική queer ταυτότητα, θα πραγµατοποιηθεί στο MOMus – Πειραµατικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη B1 στο λιµάνι Θεσσαλονίκης και σε διάφορα σηµεία της πόλης (Μπενσουσάν Χαν, πολυχώρος Υψιλον, Labattoir κ.α.) από τις 7 έως τις 23 Ιουνίου.
Το φετινό 16ήµερο πρότζεκτ, το οποίο υπογράφει ο Θωµάς ∆ιάφας σε συνεργασία µε τις καλλιτέχνιδες και ακτιβίστριες Μαρία Τζούλιαν Μπικ και Μαρία Ζαχαρογιάννη και την ιστορικό τέχνης και επιµελήτρια Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, φέρνει σε επαφή καλλιτέχνες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς, µουσικούς και ακτιβιστές από όλο τον κόσµο, οι οποίοι θα βρεθούν αυτό το διάστηµα στη Θεσσαλονίκη για να εξετάσουν τον έρωτα, το queerness και τις ανησυχίες και εµπειρίες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας µέσω καλλιτεχνικών πρακτικών.
Στο πρόγραµµά του περιλαµβάνονται ζωντανή µουσική, εργαστήρια, σεµινάρια, συζητήσεις, περφόρµανς, προβολή ταινιών, δηµόσιες παρεµβάσεις και εκθέσεις. Στην κεντρική έκθεση υπό τον γενικό τίτλο «What is Eros?» συµµετέχουν 44 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι µέσα από διαφορετικά εκφραστικά µέσα (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρµανς) διαπραγµατεύονται ζητήµατα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας και διερευνούν την έννοια της ρευστότητας και της ελευθερίας.
Για τη φετινή οπτική ταυτότητα του TQAF οι διοργανωτές του επέλεξαν την ιδέα του λευκού καµβά, µε στόχο, σύµφωνα µε τους ίδιους, όλοι µαζί να αναρωτηθούµε και να επιχειρήσουµε να ορίσουµε τι είναι το queer. ∆ηµιούργησαν στην ουσία µια πλατφόρµα και καλούν το κοινό να επέµβει στις αφίσες του φεστιβάλ –τις οποίες θα βρείτε στους χώρους των εκδηλώσεων– µε όποιον τρόπο πιστεύει ο καθένας.
INFO
Πληροφορίες για τα πλήρες πρόγραμμα στο queerartfestival.gr