Δωρεάν ξεναγήσεις από επιμελητές και ιστορικούς τέχνης στα μουσεία-διευθύνσεις του MOMus
Ρωσική πρωτοπορία, ελληνική μεταπολεμική αφαίρεση, σύγχρονη φωτογραφία, τέχνη γύρω από ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας και σύγχρονη γλυπτική είναι τα στοιχεία της εικαστικής βόλτας, για όσους επιλέξουν να ξεναγηθούν στις εκθέσεις στα μουσεία-διευθύνσεις του MOMus το επόμενο διάστημα, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Οι ξεναγήσεις γίνονται από επιμελητές και ιστορικούς τέχνης των μουσείων, είναι δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου στους χώρους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες ατόμων, μετά από συνεννόηση.
Αναλυτικά το πρόγραμμα ξεναγήσεων στα μουσεία του MOMus
MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη
Από το Σάββατο 1 Ιουνίου και κάθε Σάββατο στις 12:00 θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην τρέχουσα έκθεση «Θεσσαλονίκη. H συλλογή Κωστάκη. Restart». Στην έκθεση αποτυπώνεται η συγκλονιστική περίοδος της Ρωσικής Πρωτοπορίας, κατά την οποία τέθηκαν ουσιαστικά ζητήματα σχέσης της ζωγραφικής με την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το θέατρο, τις επιστήμες και συγκροτήθηκαν νέες θέσεις και μανιφέστα, καθώς και μια εντελώς καινοτόμα προσέγγιση του ρόλου που η τέχνη μπορεί να διαδραματίσει προκειμένου να καταργηθούν οι παγιωμένες αισθητικές συμβάσεις. Αφετηρία για αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι στα κινήματα, τις ομάδες, τις σχολές και τους καλλιτέχνες της Ρωσικής Πρωτοπορίας αποτελεί το πορτρέτο του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη (1913-1990), ο οποίος έθεσε στόχο ζωής να διασώσει την τέχνη αυτή από τη λήθη και την αναπόφευκτη καταστροφή μέσα στο δυσμενές για την φορμαλιστική τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας περιβάλλον της σταλινικής και προ-περεστροϊκής ΕΣΣΔ.
MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Ξεναγήσεις τις Κυριακές 2, 9, 23, 30 Ιουνίου στις 12:00 στην τρέχουσα έκθεση «Χωρίς τίτλο Ι. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Επιλογές από τις συλλογές του ΜΟΜus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» στην οποία χαρτογραφείται και καταγράφεται η πορεία και οι διάφορες εκδοχές του καλλιτεχνικού ρεύματος της αφαίρεσης, με ζωγραφικά έργα, γλυπτά και χαρακτικές συνθέσεις σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι διατηρούσαν πάντα τις δυνάμεις τους, κάνοντας συνειδητές επιλογές, συχνά σε διαφορετικά συμφραζόμενα κάθε φορά.
MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ξεναγήσεις τα Σάββατα 1 και 6 Ιουνίου στις 11:00 στην τρέχουσα έκθεση «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι». Η έκθεση παρουσιάζει μέρος του έργου 32 σύγχρονων δημιουργών οι οποίοι εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, με ποικίλες αναφορές και στοχεύσεις, έχοντας κοινό τόπο τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες διοργανώσεις της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» κατά την περίοδο 2010-2018 στο πλαίσιο του Athens Photofestival, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Ξεναγήσεις το Σάββατο 22 Ιουνίου και την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 12:00, στην κεντρική έκθεση του Thessaloniki Queer Arts Festival, σε έργα που διαπραγματεύονται ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας με όλα τα εκφραστικά μέσα (ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο, περφόρμανς). Με κεντρικό άξονα «Τι είναι Έρωτας;» το φετινό TQAF είναι μια ομαδική πρωτοβουλία σχεδιασμένη να επιφέρει μακροπρόθεσμη αλλαγή στις παγιδευμένες παρερμηνείες και τις προκαταλήψεις προς την LGBTQ κοινότητα μέσω καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το φεστιβάλ στοχεύει να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ διαφόρων τύπων ατόμων και κοινωνικών ομάδων, ενισχύοντας τον διάλογο και αναπτύσσοντας εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης των κοινωνικών διακρίσεων.
MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 & 13:00 στη μόνιμη συλλογή με επιλεγμένα έργα της Άλεξ Μυλωνά στην οποία αναδεικνύεται η αλήθεια, η δύναμη, η ευαισθησία και η ποιητική της τέχνης της γλύπτριας, καθώς και στη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Χωρίς τίτλο ΙΙ. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Τα ηρωικά χρόνια» (29.05-15.09.2019), η οποία εστιάζει στα χρόνια της εμφάνισης και βαθμιαίας καθιέρωσης της αφαίρεσης στην ελληνική τέχνη, από τη δεκαετία του 1950 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1960, περίοδο κατά την οποία πέρασε από πολλά στάδια, γνώρισε την αμφισβήτηση, την πολεμική και την απόρριψη, ενδύθηκε διαφορετικές μορφές, ωστόσο επιβίωσε και στη συνέχεια ανανεώθηκε πολλαπλώς.
Εκπαιδευτικό κιτ/ τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης, σε ελληνικά και αγγλικά, που συνοδεύει δημιουργικά τις εξορμήσεις μικρών και μεγάλων στη μόνιμη έκθεση και το οποίο διατίθεται δωρεάν, με το εισιτήριο εισόδου.